12/10/2022 Mediteran Film Festival
Bebek: 'Da smo se rodili negdje drugdje, Bijelo dugme napravilo bi svjetsku karijeru'
Zašto baš sada i zašto u inat svima', pitali smo Željka Bebeka uoči predstavljanja autobiografske knjige u Širokom Brijegu, na kojem će uz glazbenika, sudjelovati i pisac iz sjene i Večernjakov novinar Robert Bubalo te direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac. Uz pitanja o knjizi, nismo mogli ne dotaknuti se i turneje koja je u tijeku, onog što je bilo ali i onog što se pamti. Ipak je to Željko Bebek. *

Obzirom da imam dugačak životni staž, a i karijeru, ima se tu što i pričati. Možda se moglo i ranije, a možda će biti i dodatno. Večernjak je imao tu ideju, koju su mi predložili, a ja sam rado prihvatio. Napisali smo sve što se događalo od mog rođenja do danas. Razlog zašto 'u inat svima' se saznaje kad se čita knjiga. Kroz moj život došlo je do te potrebe da za istu stvar trebam skupiti više energije nego drugi. Ima tu i nešto što mentalitetno pripada nama koji smo rođeni u Bosni, taj inat u kojem, unatoč svemu, uspijevamo koncentrirati svoju snagu i ustrajemo u onom šta naumimo. No, s druge strane, to me dovelo do toga da, bez obzira na prepreke, uvijek mogu napraviti za korak više nego drugi. Iako sam imao velike prekide tijekom karijere, bilo je i trenutaka u kojima je puno ljudi, i kod nas i u svijetu, računalo da sam rekao sve što sam imao. Međutim 2021. godine kad smo objavili album 'Mali oblak ljubavi', vidjelo se zapravo da je to sve uvijek bilo samopotvrđivanje i ja, osokoljen i ohrabren, i dalje u budućnost gledam sa optimizmom. 

U 50 godina karijere dogodilo se mnogo toga, što se pamti?
Kad karijera traje postoje vrhunske stvari koje održavaju razinu zanimljivosti i prodornosti. Tu je puno dobrih koncerata, intervjua, neprilika u koje čovjek može upasti i upada. To nije pravolinijsko kretanje, to je jedno sinusoidno kretanje uspona i padova. Kada sabereš 50 godina onda znači da se u toj karijeri desilo sigurno puno više dobrih nego loših stvari. One najbolje koje čovjek u glazbenoj karijeri pamti to su naravno najveći koncerti koje si u životu dao i zahvaljujući kojima se ime od običnog pretvaralo u posebno. Jedan od najvećih stvari za mene je bila Hajdučka česma 1977. godine kada se potvrdilo da je grupa Bijelo dugme napravila fantastičan rezultat kroz vrijeme od nastanka do tog koncerta.  Potvrdila se pred cijelim tržištem u bivšoj Jugoslaviji, i širom svijeta. Postalo je jasno da je to grupa koja je u rock'n'rollu postigla sve što se da postići i da bi sigurno mogli računati i na svjetsku karijeru da smo se rodili negdje drugo.  

Uspjeli ste u svemu i iz svega ostati normalan, što vas je zadržalo takvim?
Ja sam zaljubljenik u glazbu, i imam povjerenje u sebe da mogu sudjelovati u glazbi, ravnopravno sa svim talentiranim i dobrim izvođačima. Uz glazbu me veže i romantičarska crta kojom ja živim. Stanje moje svijesti je takvo da ispred svega stavljam ljubav i ja sam onaj koji je ljubavi jako posvećen kroz cijeli život. Mislim naravno na ljubav među ljudima, u obitelji, prema supruzi i djeci. Sve to daje veliku snagu i energiju koja mene drži i nadam se da će mi poslužiti još dosta vremena da dam još novih pjesama i ideja. 

Što bi ovaj Željko danas poručio onom prije 50 godina, na početku karijere?
Svakom tko bi me pitao za savjet, obzirom na moje iskustvo, bih rekao da je najvažnije živjeti zdravo. Osnova je to jake energije i na taj način sve što poželiš moći ćeš i postići. Ima puno stvari kojih se čovjek mora uzdržavati bez obzira koliko bile izazovne, koliko bile obećavajuće, jer među njima su uvijek koraci koji ti mogu oboriti posao, zadovoljstvo, ljepotu i život. Ja sam uvijek birao ono nešto što se danas zove briga za zdravlje. Koliko god sam se svojedobno i iscrpljivao, znao sam reći stop i time produžavao i svoj vijek, energiju, raspoloženje da uvijek na dobar način putujem kroz život. 

Novi album je iza vas, trenutno ste na turneji? 
Ovo je godina u kojoj intenzivno radimo koncerte koje smo ostali dužni svojoj publici za vrijeme pandemije. Na turneji smo sve do kraja godine, a jedan od koncerata koji mi je drag i u iščekivanju jeste onaj u Mostaru, koji ćemo imati upravo za doček Nove godine. Nedavno smo održali jedan lijep koncert u Torontu, pripremamo se za Stuttgart, pa Mađarska. Velika je to koncertna aktivnost a ja sam presretan što mogu predstaviti svoj bend s kojim sviram posljednjih deset godina. Posebno zadovoljstvo i najveća sreća jeste što je tu i moj sin Zvonimir kojeg publika strašno voli i koji jako doprinosi svojom glazbom. Sljedeće godine planiramo novi singl i siguran sam, kako moja ekipa autora i ja razmišljamo i vidimo, da će to bit sjajan rock'n'roll. 

Poziv vašim obožavateljima na predstavljanje knjige u Široki Brijeg?Od Tomislavgrada pa do Međugorja, to su zaista krajevi u koje jako volim doći. Tu su posebni ljudi, poseban mentalitet. Na poziv Roberta Bubala poželio sam doći na Mediteran Film Festival i dragim ljudima ovdje predstaviti svoju knjigu. Pozivam sve da nam se pridruže, a ja ću se potrudit da ispričam dojmove koji su postojali i postoje i danas, da sublimiram sve moje priče koje su relevantne da se opišu u ovoj knjizi.    

*Tekst objavljen u Večernjem listu; Naslovna fotografija Boris Šćitar/Pixsell






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.