22/09/2022 Mediteran Film Festival
Predstavljamo žiri koji bira Grand Prix 23. MFF-a
Mateja Valentinčič, Yevhen Stepanenko i Dragan Nikolić članovi su žirija 23. Mediteran Film Festivala u okviru dugometražnog dokumentarnog filma.   

Mateja Valentinčič novinarka je i filmska kritičarka iz Slovenije. Posljednjih dvadeset godina radi kao novinarka specijalizirana za film na Televiziji Slovenije te kao filmska kritičarka piše za različite izdavače već deset godina. Yevhen Stepanenko filmski je i kazališni redatelj iz Ukrajine te je proteklih 20 godina u medijskom i u području kreativne industrije. Trenutno je specijalni dopisnik PBC UA i 5. Kanal TV, te televizijski voditelj i voditelj radijskih emisija. Dragan Nikolić je redatelj, scenarist i snimatelj dokumentarnih filmova iz Srbije. Njegovi dokumentarci prikazani su na više od 100međunarodnih festivala, s ukupno 18 osvojenih nagrada. Urednik je filmskog programa Doma omladine Beograda. 

Žiri u ovom sastavu, među deset filmova u konkurenciji, bira MFF Grand Prix 23. MFF-a.

MATEJA VALENTINČIČ
Mateja Valentinčič studirala je komparativnu književnost i filozofiju na Sveučilištu u Ljubljani. Posljednjih dvadeset godina radi kao novinarka specijalizirana za film na Televiziji Slovenije. Kao filmska kritičarka piše za različite izdavače već deset godina, te je bila članica uredništva slovenskog filmskog časopisa Ekran. Bila je voditeljica kulturnih vijesti Kultura na Slovenskoj televiziji pet godina, a od 2013. do 2015. vodila je glavni kulturni program Osmi dan. Pripremala je i vodila tjedni filmski program Kino fokus (2015.-2019.) i mjesečni program Kinoteka (2015.-2017.) u kojima je intervjuirala filmologe, kritičare, sociologe, filozofe i druge kako bi predstavila cikluse klasičnih filmova emitiranih na Slovenskoj televiziji.Voditeljica je mjesečnog filmskog programa Umetni raj od 2020. i redovito izvještava s festivala kao što su Trieste Film Festival, Far East Film Fest u Udinama, Kino otok – Isola Cinema u Izoli, Il Cinema Ritrovato u Bologni, Grossmann Fantastic Film and Wine Festival u Ljutomeru, Sarajevo Film Festival, Motovun Film Festival, Festival slovenskog filma u Portorožu, Le Giornate del Cinema Muto u Pordenoneu, Rimski filmski festival, Liffe itd.Bila je članica žirija 11. Festivala slovenskog filma u Portorožu, The European Broadcasting Festivala PRIX EUROPA u Berlinu i mnogih drugih.

YEVHEN STEPANENKO 
Filmski i kazališni redatelj Yevhen Stepanenko rođen je 5. kolovoza 1974. u Ukrajini. Projekti koje je stvarao tijekom više od 20 godina u medijskom i u području kreativne industrije prikazivali su se na televizijskim kanalima Discovery, RTR, 5. Kanalu, TV 100 – Sankt Peterburg, UA Kultura, ICTV, СТБ, NTN, Arte, Mezzo.Tečaj dokumentarnog filma završio je u filmskoj školi La Femis u Parizu, a tečajeve pisanja scenarija i režije Alekseja Germana i Svetlane Karmalite u Sankt Peterburgu. Kao specijalni dopisnik, tv voditelj i redatelj surađivao je više od 10 godina s 5. Kanalom Ukrajina. Trenutno je specijalni dopisnik PBC UA i 5. Kanal TV, te televizijski voditelj i voditelj radijskih emisija. Autor je i voditelj dokumentarne serije od 10 epizoda Na istočnom bojištu, talk showa Rat i mir s više od 300 prijenosa na radiju i TV-u, dokumentarne predstave Glasovi (predstava je uvrštena u top-10 kulturnih događaja u Ukrajini 2019. godine), dokumentarnih filmova Debaljceve, predstave Glasovi, Zračna luka, Kotao, Osloboditi Ševčenka itd.

DRAGAN NIKOLIĆ 
Dragan Nikolić (1974.) je redatelj, scenarist i snimatelj dokumentarnih filmova Pogrebnik (2013.), Kavijar konekšn (2008.) i Nacionalni park (2006.), sva tri premijerno prikazana na IDFA, najznačajnijem festivalu dokumentarnih filmova na svijetu. Ovi filmovi prikazani su na više od 100drugih međunarodnih festivala, s ukupno 18 osvojenih nagrada. Film Pogrebnik svrstan je u TOP 10 najboljih europskih TV dokumentaraca po mišljenju stručnog žirija festivala Prix Europa i dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na Beldocsu, dok je film Kavijar konekšn dobitnik nagrada za najbolji dokumentarni film na svim važnijim festivalima u regiji, među kojima su Sarajevo Film Festival, Zagrebdox i Trieste Film Festival. Nikolić je scenarist dugometražnog igranog filma Reži, redatelja Koste Đorđevića, i koscenarist filmova Made in Serbia redatelja Mladena Đorđevića, i Beži zeko, beži redatelja Pavla Vučkovića. U kazališnim krugovima je poznatiji kao dramski pisac komada Transilvanija i Ja, Amerikanac. Urednik je filmskog programa Doma omladine Beograda. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, i apsolvirao na Katedri za filozofiju na Filozofskom fakultetu beogradskog sveučilišta. Na matičnom fakultetu magistrirao je filmsku i TV režiju i trenutno se usavršava kao student znanstvenih doktorskih studija Teorija dramskih umjetnosti, medija i kulture. 






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.