21/09/2022 Mediteran Film Festival
Rate, Kraljević i Živković biraju najbolji kratki dokumentarac
Ivan Živković Žika, Hillel Rate i Iva Kraljević članovi su žirija 23. MFF-a u okviru kratkometražnog dokumentarnog filma.  

Ivan Živković Žika je redatelj, producent i novinar iz Hrvatske. Njegov prvi dokumentarni film je Ćiro iz 2010., a bavi se legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem u ulozi izbornika BiH. Autor je i niza dokumentarnih te promotivnih filmova. Hillel Rate  jescenarist i redatelj iz Izraela. Njegov dokumentarni film Svoga oca sinosvojio je posebno priznanje žirija na 20. Mediteran Film Festivalu. Iva Kraljević je kazališna, filmska i televizijska glumica iz Širokog Brijega. Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2019. godine gdje danas radi kao umjetnička asistentica na diplomskom studiju glume. 

Žiri u ovom sastavu proglašava najboljim autora iz kategorije kratkometražnog dokumentarnog filma te dodjeljuje nagradu MFF projektor 'Best Short'.  

IVAN ŽIVKOVIĆ ŽIKA
Ivan Živković Žika je redatelj, producent i novinar. Rođen je u Šibeniku 1982. Fakultet političkih znanosti - smjer novinarstvo - završio je u Zagrebu. Pisao u Večernjem i Jutarnjem listu. Njegov prvi dokumentarni film je Ćiro iz 2010., a bavi se legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem u ulozi izbornika BiH. Producirao je dokumentarnu tetralogiju Varoški amarcord. Žikin dokumentarni film Galeb iz 2020. bavi se Titovim putovanjima brodom Galeb, jedinstvenim u suvremenoj političkoj povijesti, na kojima je Tito dogovorio okupljanje Pokreta nesvrstanih. Dokumentarni film U šest manje koju minutu bavi se herojskom bitkom za obranu Šibenika u rujnu 1991. Autor je i niza kratkih dokumentarnih te promotivnih filmova. Vlasnik je produkcijske kuće Behemoth d.o.o. te je sa švedskim partnerima vlasnik tvrtke Krabat d.o.o. koja se bavi medijskim rješenjima, a posluje u Hrvatskoj i Švedskoj. 

HILLEL RATE
Hillel Rate je scenarist i redatelj iz Izraela. Diplomirao je na Školi televizije, filma i umjetnosti Ma'aleh i dovršava magisterij na području dokumentarnog filma na Sveučilištu Tel Aviv. Njegovi dokumentarni filmovi Svoga oca sin i Zamolila sam ga da me odvede na ples prikazani su na kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs i nizu drugih međunarodnih filmskih festivala diljem svijeta. Za kratki dokumentarac Svoga oca sin osvojio je posebno priznanje žirija na 20. Mediteran Film Festivalu. Hillel trenutno radi na svom prvom igranom filmu. 

IVA KRALJEVIĆ
Iva Kraljević je kazališna, filmska i televizijska glumica iz Širokog Brijega. Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2019. godine gdje danas radi kao umjetnička asistentica na diplomskom studiju glume. Glumila je u više od petnaest predstava u HNK Zagreb, teatru ITD, Kunst Teatru, Varaždinskom HNK, teatru Moruzgva i Dubrovačkim ljetnim igrama. Igrala je u više kratkih filmova, serija i dva dugometražna filma.  






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.