03/08/2021 Mediteran Film Festival
Sedam domaćih remek djela gledamo na 22. MFF-u
Sedam remek djela domaće kinematografije Mediteran Film Festival prikazat će u off programu 'Filmski centar Sarajevo'. Riječ je o filmovima koji su u vremenu u kojima su nastali bili miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Obitelj svjetioničara pratimo u filmu 'Usamljeni otok' Živka Ristića, sudbinu trojice dječaka koji se nalaze pred sudcem za maloljetne osobe gledamo u 'Zalutalima'  Vlade Balvanovića,  dok ćemo filmsku impresiju Pjera Majhrovskog  o gradu na Neretvi, igru sunca, svjetla i sjene po ulicama Mostara, gledati u filmu 'Svjetlosjen'.

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana i priča o dječacima koji svaki dan po 12 kilometara pješače kako bi došli u školu, 'Đaci pješaci', Vefika Hadžismajlovića. Gledat ćemo i 'Mučenicu' Bakira Tanovića, priču o rakiji šljivovici koja se u jesen pekla u Jugoslaviji, te 'Revizore' u kojima Mirjana Zoranović  prikazuje svakodnevicu rada revizora na žičari rudnika 'Vijenac'.

U ovom programu pažnju ljubitelja filma zasigurno će privući i 'Uviđaj' Nikole Stojanovića koji priča o prometnoj nesreći koja se dogodila u mjestu Klobuk pored Ljubuškog, gdje su život izgubila tri mladića, te problemima na koje nailaze mladi i zašto ginu na prometnicama. 

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. 

U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine. 

Ovi filmovi će biti dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba. 







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.