09/08/2017 Mediteran Film Festival
Predstavljamo žiri koji bira najbolji kratki dokumentarac
O najboljem filmu u konkurenciji kratkih dokumentarnih filmova 18. Mediteran Film Festivala odlučivat će Josip Mlakić, Kyle Joseph Petty te Gordan Nuhanović.


JOSIP MLAKIĆ rođen je 1964. u Bugojnu, BiH. Po zanimanju diplomirani inženjer strojarstva. Živi u Gornjem Vakufu - Uskoplju. Pisanjem se bavi od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, a prvu knjigu je objavio iza rata u BiH (zbirka priča ''Puževa kućica'', 1997.)
Dosada je objavio četiri zbirke priča, jednu zbirku pjesama i 11 romana. Najpoznatiji je po romanesknoj trilogiji koju čine romani ''Psi i klaunovi'' (2006.), ''Živi i mrtvi'' (2002.) i ''Kad magle stanu'' (2000.) koji tematiziraju bošnjačko-hrvatski rat u Bosni i Hercegovini.  Bavi se i pisanjem filmskih scenarija. Po njegovim scenarijima snimljena su četiri dugometražna igrana filma od kojih je najpoznatiji ''Živi i mrtvi'' kojeg je režirao Kristijan Milić.

KYLE JOSEPH PETTY je filmski, video i fotografski stvaratelj. Njegov film ''Lampoko'' je nedavno imao premijeru na Visions Du Réel festivalu. Završio je studij na Fakultetu Chester u New Englandu i magistrirao likovnu umjetnost na Kalifornijskom institutu za umjetnost. 
Kyle je odrastao u ruralnom New Hampshireu, a sada živi i radi u južnoj Kaliforniji, gdje podučava medijsku pismenost u različitim javnim školama u San Diegu.

GORDAN NUHANOVIĆ rođen je 1968. godine u Vinkovcima. Devedesetih je radio kao novinar u Globusu, Slobodnoj Dalmaciji, Danasu i Jutarnjem listu. Priče su mu prevedene na više stranih jezika i uvrštene u domaće i inozemne antologije, a izbor pod naslovom ''Survival League'' objavljen je u SAD-u. 
Napisao monodramu ''Što to ljudi govore iliti buka'' (2004) koju izvodi glumac Slavko Brankov. Objavio: ''Liga za opstanak'' (priče, 2001, 2002, 2005, 2011); ''Bitka za svakog čovjeka'' (priče, 2003, 2013); ''Posljednji dani panka'' (roman, 2006); ''Vjerojatno zauvijek'' (roman, 2009); ''Agenti kulture'' (roman, 2013); ''Šale su ostale kod kuće: putopisne priče iz zemalja bivšeg SSSR-a'' (2013); ''Piknik u stepi: priče s putovanja po bivšem Sovjetskom Savezu'' (2016). 
Zbirka priča 'Liga za opstanak'' uvrštena je među pet najboljih proznih knjiga 2001. godine u izboru Jutarnjeg lista te nagrađena Ivanom i Josipom Kozarcem za prvijenac i nagradom Slavić DHK za najbolju prvu knjigu. 
Radio je filmske kritike za HRT s Filmskog festivala u Puli, a ove godine objavio je i dokumentarni film Rijeka koja odbija da teče gdje je glavni akter i scenarist. Trenutno živi i radi u Zagrebu.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.